Je gehoor

 Om geluid te kunnen horen heb je verschillende dingen nodig. Je hebt een geluidsbron, een tussenstof en een ontvanger nodig. De tussenstof zijn meestal luchtmoleculen. De ontvanger is altijd je oor. De geluidsbron kan altijd iets anders zijn, je stem, een klap op de tafel of een filmpje bijvoorbeeld. Maar wat gebeurt er nou als we de tussenstof weglaten? Nou dan konden wij niet horen en niet leven want in meeste gevallen is de lucht (onze zuurstof) de tussenstof. FILMPJE!!!

 

In dit filmpje is de bel de geluidsbron en de luchtmoleculen de tussenstof. Omdat de luchtmoleculen uit het vacuüm worden gezogen heeft het geluid geen tussenstof meer. Daardoor kan je het niet horen.

 

We nemen als voorbeeld een stereo-instalatie. Wanneer er geluid uitkomt en je kijkt naar de box dan zie je hem trillen. Dat komt omdat de conus van een speaker steeds heen en weer gaat. Hij drukt de luchtmoleculen steeds een beetje samen. Dat is de eerste helft van de trilling. In de tweede helft worden de luchtmoleculen een beetje uit elkaar getrokken. De bewegingen van die trillingen gaan door de tussenstof, in dit geval de luchtmoleculen, en komen zo bij de ontvanger, je oor.

 In het trommelvlies gebeuren daarna nog veel meer dingen waardoor wij de geluiden echt kunnen horen. Dat wordt uitgelegd in het FILMPJE!!!

 

 Dus wees zuinig op je gehoor. Want wanneer je je gehoor blootstelt dan gaan je hersenen die geluiden slechter weergeven. Ook gaan je zintuighaartjes kapot en dan ben je dus gedeeltelijk doof. Wanneer je doof bent dan word het nooit meer beter. Dus wanneer je vaak naar de muziek luistert op maximale volume dan ga je langzaam slechter horen.

 Ook wanneer je blootgesteld wordt aan een harde klap dichtbij je oren, zoals een ontploffende strijker, dan ben je meteen doof.